7 Ağustos 2011 Pazar

Çaylak Baba Mutfakta



Okurcum şimdi sana çok büyük bir iyilik yapacağım. Kolay kolay yemek tarifleri vereceğim ki hem eşini, hem çocukunu mutlu edebilesin. Bak benimki ne kadan mutlu :) Hazırsan başlıyorum;

1. Kolay Mantı: Milföy Hamuru ile yapıyorsun okur. Çiğ kıymayı biber salçası, maydanoz ile karıştırıyorsun, içine biraz tuz. Bir milföy hamuru yaprağını dörde kes, her birinin içine kıymaları tutam tutam koy, dört kenardan yukarı toparlayıp elinle bastırarak ağzını kapa. 200 derecede kahverengi olana kadar pişir. Sarımsaklı yoğurdunu hazırla, tereyağının içine biraz salça atıp kavur, mantının üstüne yoğurt, onun üstüne de yağ. Bak sana söylüyorum, inanılmaz oluyor. Normal mantıdan daha çok seveceksin. Çok kolay lan, hatunlarında dibi düşer.

2. Süzme Mercimek Çorbası: Okur, yapmasını zor sanıyosun ama çok kolay lan. Bak her adam için 1 çay bardağı mercimeki kaynar suya koy. Bir yandan demlensin. Sen o arada bir tencerede tereyağı erit. Tereyağı ile birlikte bir bulyon erit, hangisini seviyorsan artık, tavuk, et farketmez. Sonra bir yemek kaşığı un kavur o tereyağında, sonra suyunu süzdüğün mercimekleri kat, biraz da öyle kavur, biraz tuz at ve kaynar su dök. Okur her zaman attığın tuz sana göre az olsun, eğer ihtiyacı varsa piştikten sonra kontrol eder katarsın. Fokur fokur edince altını kıs, 20 dakika sonra, blendırı tencerenin içine daldır, döndür, döndür, smooth (pürüzsüz, kremsi anlamında, santananın sevdiğim bir şarkısı) bir yapı elde edince bırak, bir 5 dakika daha kaynat, tuzunu kontrol et. Müthiş, enfes, bol gazlı geceler sizi bekliyor.

3. Patates Püresi ya da Mashed Potato: Dostum, bu da öyle sandığın kadar zahmetli bir iş değil. Kişi sayısına göre, her adam için 1 patatesi al, yıka ve mikrodalga'nın en yüksek devirinde  5 dakika tut. Patatesleri kontrol et, eğer tam yumuşak olmamışsa biraz daha tutarsın. Sonra buzz gibi suyun altına koy ki kolay soyulsun.  Büyük plastik bir kaba patatesleri doğra, soora eğer püre yapacaksan blendırı eline al, patateslere bir su bardağı süt dök ve blendır ile muhallebi kıvamına gelene kadar yardır. Ondan sonra derince bir tencere veya tavada tereyağını erit, bu patatesi dök ve kavur. Tuzunu ekle, servise hazır. Eğer Mashed Potato yapacaksan, patatesleri kaba doğradıktan sonra tereyağı, evdeki bilumum peynir çeşitleri ve biraz da krema ekleyip çatalla ez. Okur, karına her dediğini yaptıracaksın hazır ol.

4. Son olarak ROSTO: Okur, düdüklü kullanmayı öğrenmen lazım artık. Bildin mi, hani öten tencere. Neyse, et yemeği düdüklüsüz zor bu devirde. Dostum, kasaptan rostoluk et alacaksın, dana eti. Her kasaptan alma, Çiftehavuzlarda Nezih'in eti güzel, günaydın güzel, deneme yanılma ile bulman lazım. SAKIN Carrefour, Migros'tan et ALMA!! Et yemekten soğursun. Neyse, rostoluk etimizi düdüklüye koyuyoruz, kapağını kapatıp harlı ateşe koyuyoruz. (Hep ortanca ocağı kullan, en büyük yakabilir, en küçük pişirmez. ) Ötmeye başladığında altını kısıyoruz. Yarım saat pişiriyoruz. Açıp kontrol ediyoruz lokum gibi olmuş mu? Ohh mis. Daha sonrasında kaynar su, tereyağı, biraz salça, biber ve tuzdan oluşan sosumuzu hazırlıyoruz. Etleri ufak bir borcama koyup etlerin seviyesine gelecek şekilde sos koyuyoruz. 250 derecede 20 dakika ve sonra Mamma Miaaa. Yanına patates püresi ve pilav enfes olur.

Okur, Ali ile sevgilim uyandı. Onlarla ilgilenmem lazım. Bak yemekleri yapın, bana dua edeceksiniz. Sevgiler, öptümz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder